Składniki
Spód:
300 g (3 opakowania) herbatników Petit Beurre do pieczenia Jutrzenka
150 g masła o temp. pokojowej
1 jajko
1 żółtko
Masa:
300 g rabarbaru
1 łyżka masła
150 g cukru pudru (100 g do budyniu + 5 dag do rabarbaru)
30 ml wody
200 ml mleka
2 szczypty kurkumy
1 laska wanilli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
krok 1
Herbatniki kruszymy, łączymy z miękkim masłem, jajkiem i żółtkiem. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Wykładamy nim równo spód blachy do tarty, nakłuwamy gęsto widelcem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 10–15 min.
krok 2
Rabarbar obieramy, kroimy w 0,5-cm plastry i dusimy na maśle. Gdy zmięknie, dodajemy 5 dag cukru pudru i wodę, redukujemy, aż powstanie gęsty sos.
krok 3
150 ml mleka zagotowujemy z 100 g cukru, kurkumą i rozkrojoną wzdłuż laską wanilii, 50 ml mleka roztrzepujemy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do wrzącego mleka z cukrem i przyprawami. Gotujemy, mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Wylewamy go na podpieczony spód tarty. Na wierzchu układamy rabarbar i zapiekamy 5–8 min w temperaturze 200°C.