Malaga bananowa na ciastkach

Składniki

1,30 kg bananów
4 jajka
150 g cukru
3–4 krople esencji migdałowej
200 g herbatników (2 opakowania) Petit Beurre do pieczenia Jutrzenka
100 g rodzynek
100 ml śmietanki 30%
270 g (3 opakowania) czekolady Klasyczna Gorzka Goplana

Sposób przygotowania

krok 1

Banany obieramy dzielimy na 2 równe części. Pierwszą kroimy w cienkie pół-plastry, drugą miksujemy blenderem z jajkami, cukrem i esencją migdałową na gładką masę.

krok 2

Łączymy masę bananową, banany i rodzynki. Formę o wym. 24cm x 15cm wykładamy pergaminem, na dno kładziemy warstwę herbatników Petit Beurre do pieczenia Jutrzenka. Wylewamy masę bananową na herbatniki, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy 1 godz. Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy; lekko schładzamy.

krok 3

Upieczone ciasto studzimy, wyjmujemy z formy i polewamy czekoladowym sosem. Posypujemy tartą czekoladą.