Szyszki ciasteczkowe z rodzynkami

Składniki

100 g płatków owsianych
100 g (1 opakowanie) herbatników Petit Beurre do pieczenia Jutrzenka
115 g masła
200 ml mleka
100 g cukru
50 g rodzynek
50 g naturalnego kakao

Sposób przygotowania

krok 1

Płatki owsiane i pokruszone Herbatniki Petit Beurre prażymy do zrumienienia płatków przez ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.

krok 2

Masło rozpuszczamy w rondlu. Mleko gotujemy z cukrem, aż do rozpuszczenia. Do słodkiego gorącego mleka dodajemy powoli kakao. Miksujemy blenderem lub mikserem, a następnie, małymi porcjami wlewamy rozpuszczone masło. Mieszamy na gładka masę. Rodzynki mieszamy z uprażonymi herbatnikami i płatkami, łączymy z lekko przestudzoną masę kakaową.

krok 3

Formujemy owalne szyszki, odkładamy na płat pergaminu, chłodzimy.