Tej posypki używaj do warzyw tak samo jak bułki tartej. Rodzinka będzie zachwycona!
Składniki
1 opakowanie herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100 g,
450 g mrożonej fasolki szparagowej,
250 g cukinii pokrojona w półplasterki,
100 g cebuli pokrojona w drobną kostkę,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
100 g startego parmezanu lub innego twardego sera np. Grana Padano,
sól, pieprz,
2 łyżki masła + osobno 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
krok 1
Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj cukinię, czosnek i podsmażaj z cebulą, aż będzie miękka.
krok 2
W garnku zagotuj wodę, gdy będzie się już gotować, to posól ją i dodaj fasolkę. Ugotuj do miękkości lub al dente. Ugotowaną fasolkę wymieszaj z cukinią.
krok 3
Do miseczki wrzuć parmezan, wkrusz herbatniki (powinny być bardzo drobno pokruszone), dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Na patelni rozpuść dwie łyżki masła, a gdy będzie już dobrze rozgrzane, wsyp parmezan z herbatnikami. Podsmażaj przez moment, mieszając, aż herbatniki wchłoną masło i cała posypka będzie lekko zarumieniona.
Warzywa wyłóż na talerz i posyp herbatnikowo-parmezanową posypką.