Kochamy kopytka, pierogi leniwe i gnocchi, a poznaniacy kochają nawet szagówki! Kluski!
Przepis na ich pomarańczową, czyli marchewkową wersję to coś, na co wcześniej nie wpadliście! Dzieci je uwielbiają jako obiad na słodko i fajnie, że można też je trochę "zaprząc do roboty" przy tym przepisie! Kluski z marchewki podajemy z herbatnikową posypką, cynamonem i śmietanką. Znikają szybko!
Składniki
2 opakowania herbatników BeBe 16 g,
1/4 łyżeczki cynamonu,
100 ml słodkiej śmietanki 18%,
500 g mrożonej marchewki (kostka),
100 g twarogu,
250g mąki pszennej + 50 g do podsypania,
40 g mąki ziemniaczanej,
1 jajko
Sposób przygotowania
krok 1
Marchewkę ugotuj na parze lub w osolonej wodzie. Kiedy ostygnie, przeciśnij przez praskę lub miksuj w blenderze.
Dodaj jajko, twaróg i wymieszaj. Dodaj obie przesiane mąki i wyrób gładkie ciasto.
krok 2
Z ciasta uformuj wałek i krój w kawałki pod skosem. Odkładaj na oprószoną mąka deskę/tackę.
W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i gotuj kopytka ok. 1,5 minuty od wypłynięcia na wierzch. Gotowe wyłóż na talerz.
Pokrusz herbatniki.
krok 3
Serwuj marchewkowe kluski ze śmietanką, cynamonem i solą, posypane herbatnikami.