Makowiec wydaje się być trudnym ciastem, zwłaszcza jeśli chcieć zaczynać od strucli 😉 Ta wersja - być może dla początkujących lub spieszących się - przeczy temu przesądowi i pozwoli każdemu zrobić pyszny makowiec. Najwyższy czas zacząć, święta za pasem!
Składniki
2 opakowania herbatników Petit Beurre 100 g,
1 kg gotowej masy makowej
100 g (3/4 szklanki) cukru,
100 g (1/2 kostki) masła,
5 jajek,
20 g (1,5 łyżki) mąki pszennej,
40 g (2 łyżki) miodu,
100 g białej czekolady
Bakalie: 50 g rodzynek, 50 g orzechów włoskich, 50 g migdałów, 50 g daktyli, 50 g śliwek suszonych, 50 g skórki pomarańczowej
Użyliśmy keksówki o długości ok 20 cm.
Sposób przygotowania
krok 1
Posiekaj wszystkie bakalie.
Oddziel białka od żółtek.
W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem, potem dodaj masło i ponownie utrzyj.
krok 2
Dodaj mak, posiekane bakalie, kakao, miód i wymieszaj składniki mikserem.
Oddzielnie ubij sztywną pianę z białek i delikatnie połącz z masą makową.
krok 3
Keksówkę wyłóż pergaminem do pieczenia.
Na dnie ułóż warstwę herbatników, przykryj ¼ masy, ponownie przełóż herbatnikami. Na zmianę powtarzaj. Ciasto zakończ masą makową.
Makowiec piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu makowca, udekoruj go roztopioną białą czekoladą i bakaliami.