Grzanki cynamonowo-ciasteczkowe

Składniki

100 g (1 opakowanie) herbatników Petit Beurre do pieczenia Jutrzenka
2 łyżki masła + trochę do smażenia sałaty
500 g lekko sczerstwiałego ciasta drożdżowego bez dodatków
½ łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki miodu lipowego lub wielokwiatowego
2 główki sałata rzymskiej baby
100 g sera koziego twarogowego
2 łyżki konfitury z żurawiny

Sposób przygotowania

krok 1

Herbatniki kruszymy. Masło rozpuszczamy. Ciasto drożdżowe kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm następnie mieszamy z cynamonem i rozpuszczonym masłem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy do zrumienienia. Opieczone kostki ciasta obtaczamy równomiernie w miodzie, a następnie w pokruszonych herbatnikach.

krok 2

Oczyszczone sałaty rzymskie kroimy wzdłuż na 4 części, obsmażamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni i odrobinie masła.

krok 3

Zrumienione cząstki sałaty podajemy z grzankami cynamonowymi, z kozim serkiem twarogowym i konfiturą z żurawiny.