Crumble z kruszonką z herbatników

Składniki

2 łodygi rabarbaru
4 jabłka
100 g migdałów
50 g rodzynek
¼ szklanki wody
½ płaskiej łyżeczki cynamonu
130 g masła
100 g herbatników Petit Beurre Ekstra Kruche Jutrzenka (2 opakowania)
100 g cukru brązowego
opcjonalnie: 100 g parmezanu
opcjonalnie: 100 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania

krok 1

Łodygi rabarbaru oraz jabłka obieramy i kroimy na cząstki wielkości kciuka. Wszystkie składniki dusimy na rozgrzanym maśle (ok. 2 łyżki), po 5 minutach dodajemy migdały i rodzynki, następnie wszystko delikatnie mieszamy. Dodajemy ¼ szklanki wody i dusimy kolejne 5 minut.

krok 2

Herbatniki Petit Beurre Ekstra Kruche Jutrzenka kruszymy i mieszamy z cynamonem, łączymy z pozostałym chłodnym masłem. Masa powinna mieć grudkowatą strukturę.

krok 3

Owoce podduszone na patelni posypujemy kruszonką i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do zrumienienia kruszonki na ciemno złoty kolor. Crumble podajemy z jogurtem.