Tarta ze śliwkami i budyniem

Wrzesień to czas dyni, gruszek i śliwek, dlatego obowiązkowo trzeba zrobić zupę z dyni, sałatkę z gruszką, oraz tartę ze śliwkami na maślanym spodzie z herbatników!

Składniki

2 opakowania herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche 50g
80 g masła,
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny

Budyń śmietankowy
2 szklanki mleka (400 ml)
skórka otarta z pomarańczy
1 żółtko
1 łyżka masła
200 g śliwek

Sposób przygotowania

krok 1

Zacznij od przygotowania spodu z herbatników.
Masło rozpuść, a herbatniki rozkrusz w blenderze. Dodaj do nich masło, sól i skórkę z cytryny. Ponownie zmiksuj, tak by powstała kruszonka.
Formę do tarty (20 cm średnicy) wysmaruj masłem, nałóż ciasto i dociśnij. Podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-21-at-15.44.30-300x200.png

krok 2

Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj mniej mleka, 400 ml.
Do gorącego budyniu dodaj skórkę z pomarańczy i masło, dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Mieszaj od czasu do czasu, aby nie utworzył się ,,kożuch”.
Do letniego budyniu dodaj żółtko i dokładnie wymieszaj.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-21-at-15.45.53-300x200.png

krok 3

Budyń wyłóż na podpieczony, kruchy spód, a na wierzchu poukładaj cienkie plasterki śliwek.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz 20-25 minut.
Ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-21-at-15.47.38-300x200.png

Zobacz więcej przepisów

Serowo- makowe szczęście na Nowy Rok

Serowo- makowe szczęście na Nowy Rok

Ciasta pieczone

Seromak

Seromak

Ciasta pieczone

Sernik nowojorski z palonym masłem i borówkami

Sernik nowojorski z palonym masłem i borówkami

Ciasta pieczone

Tarta rabarbarowa

Tarta rabarbarowa

Ciasta pieczone