Tarta z malinami, jeżynami i serkiem mascarpone

Sezonowe owoce szybko znikają, dlatego trzeba z nich korzystać w maksymalnym stopniu! Tarta z owocami leśnymi na spodzie z herbatników idealnie nadaje się na podwieczorek, gdy jesień już na progu…

Składniki

2 opakowania herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche 50g
80 g masła,
250 g serka mascarpone,
100 ml schłodzonej śmietanki 36%,
15 g (1 łyżka) cukru pudru,
ziarenka z połowy laski wanilii,
skórka z 1 cytryny,
120 g malin,
120 g jeżyn

Sposób przygotowania

krok 1

Zacznij od przygotowania spodu z herbatników.
Herbatniki rozkrusz w blenderze. Dodaj rozpuszczone masło i skórkę z cytryny i ponowie zblenduj.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Formę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i na jej dno oraz boki wykładamy ciasteczkową masę, ugniatamy dłonią na jednolitą warstwę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 min żeby spód się ładnie przypiekł ale nie przypalił.
Spód wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-21-at-13.33.58-300x200.png

krok 2

Utrzyj w dużej misce serek z cukrem pudrem i wanilią na jednolitą masę, śmietankę ubij w osobnym naczyniu.
Dodaj śmietankę do serka i delikatnie wymieszaj wszystko razem.
Wstaw do lodówki na pół godziny.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-21-at-13.34.38-300x200.png

krok 3

Umyj jeżyny i maliny.
Ułóż owoce na serowym farszu tarty.
Posyp świeżą miętą.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-21-at-13.35.21-300x200.png

Zobacz więcej przepisów

Tarta makowa z białą czekoladą

Tarta makowa z białą czekoladą

Ciasta pieczone

Seromak

Seromak

Ciasta pieczone

Tarta sezamowa z olejem sezamowym

Tarta sezamowa z olejem sezamowym

Ciasta pieczone

Ciasto bananowo- kokosowo- sezamowe

Ciasto bananowo- kokosowo- sezamowe

Ciasta pieczone