Makowiec z herbatnikami

Makowiec wydaje się być trudnym ciastem, zwłaszcza jeśli chcieć zaczynać od strucli 😉 Ta wersja - być może dla początkujących lub spieszących się - przeczy temu przesądowi i pozwoli każdemu zrobić pyszny makowiec. Najwyższy czas zacząć, święta za pasem!

Składniki

2 opakowania herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
1 kg gotowej masy makowej
100 g (3/4 szklanki) cukru,
100 g (1/2 kostki) masła,
5 jajek,
20 g (1,5 łyżki) mąki pszennej,
40 g (2 łyżki) miodu,
100 g białej czekolady
Bakalie: 50 g rodzynek, 50 g orzechów włoskich, 50 g migdałów, 50 g daktyli, 50 g śliwek suszonych, 50 g skórki pomarańczowej

Użyliśmy keksówki o długości ok 20 cm.

Sposób przygotowania

krok 1

Posiekaj wszystkie bakalie.
Oddziel białka od żółtek.
W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem, potem dodaj masło i ponownie utrzyj.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-20-at-17.27.33-300x200.png

krok 2

Dodaj mak, posiekane bakalie, kakao, miód i wymieszaj składniki mikserem.
Oddzielnie ubij sztywną pianę z białek i delikatnie połącz z masą makową.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-20-at-17.28.30-300x200.png

krok 3

Keksówkę wyłóż pergaminem do pieczenia.
Na dnie ułóż warstwę herbatników, przykryj ¼ masy, ponownie przełóż herbatnikami. Na zmianę powtarzaj. Ciasto zakończ masą makową.
Makowiec piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Po upieczeniu i wystudzeniu makowca, udekoruj go roztopioną białą czekoladą i bakaliami.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-20-at-17.28.40-300x200.png

Zobacz więcej przepisów

CIASTO DYNIOWE Z KAJMAKIEM

CIASTO DYNIOWE Z KAJMAKIEM

Ciasta pieczone

Tarta rabarbarowa

Tarta rabarbarowa

Ciasta pieczone

Sernik od Millenialsów

Sernik od Millenialsów

Ciasta pieczone

Włoska tarta morelowa

Włoska tarta morelowa

Ciasta pieczone