Herbatniki są dobre na różne okazje. Na przykład do przegryzienia zupy pełnej aromatu zupy jarzynowej z makaronem sojowym. Kruchość malutkich tart upieczonych na herbatnikach w kontraście z zupą🙂
Składniki
Zupa:
- warzywa mrożone bukiet jarzyn wiosennych
- 1l bulion
- makaron ryżowy TaoTao
- cebula
- 2 łyżeczki zielone curry TaoTao
- 250ml mleczko kokosowe TaoTao
- sok z półówki limonki
- 1 łyżeczka papryki
- pieprz
- 2 łyżczeki sos sojowy
Mini tarty:
Spód
- 200g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche 50g
- 100g oleju kokosowego
Wypełnienie
- 700ml mleka
- 7 żółtek jajka
- 90g cukru
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotuj zupę: do garnka wrzuć odrobinę masła i podsmaż cebulę aż się zeszkli. Natępnie wrzuć mrożone warzywa i podsmaż aż zmiękną. Do warzyw dodaj bulionu (z rosołu lub z kostki rosołowej), gotuj przez 10 minut. Dodaj zielonej pasty curry, sok z limonki, sos sojowy, doprawić papryką i pieprzem. Dodaj makaronu ryżowego TaoTao, gotuj przez 3 minuty na średnim ogniu. Podaj zupę do misek.

krok 2
Przygotuj mini tarty. Zacznij od spodu z ciastek, które podpieczesz w piekarniku.

krok 3
Przygotuj wypełnienie tart: na patlni skarmelizuj cebulę (roztop masło, dodaj pokrojoną cebukę, cukier, sól). Dodaj tymianku.
Na spody wyłóż cebulę i dodaj sera feta na wierz. Piecz w 170 stopniach.
