Tarty mają swoje wytrawne wcielenia.Świeży szpinak i feta, jako nadzienie na herbatnikowym spodzie to lekka i smaczna propozycja na weekendowy obiad.
Składniki
Spód:
- 200 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
- 100 g masła
Farsz:
- 3 szklanki szpinaku
- pół cebuli, drobno posiekana
- sól i pieprz
- 3 jajka
- 1 szklanka sera Feta
- 1/2 szklanki cheddar
Sposób przygotowania
krok 1
Herbatniki pokrusz na pył w blenderze, dodaj rozpuszczone masło i połącz na jednolitą masę. Przełóż na foremkę do tarty dokładnie ugniatając.

krok 2
Na dużej patelni podsmaż cebulę na oleju (na małym ogniu, aż będzie szklista). Pokrój szpinak i gdy cebula będzie miękka, dodaj na patelnię wraz z pieprzem.
Gotuj aż szpinak będzie miękki. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż jej zawartość do miski.

krok 3
Gdy szpinak osiągnie temperaturę pokojową, dodaj jajka i sery.
Wylej zawartość miski na spód, piecz tartę w 200 stopniach przez 30 minut.
