Tarta z kurczakiem w zielonym curry- zaskakujące smaki- łączą je herbatniki 🙂 na spodzie.
Składniki
Spód:
- 200 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
- 100 g oleju kokosowego
Wypełnienie:
- sos sojowy TaoTao
- zielone curry TaoTao
- mleko kokosowe TaoTao
- piersi z kurczaka
- czosnek
- cebula
- seler naciowy
- marchewka
- grzyby (pieczarki)
- olej sezamowy (do smażenia)
Na wierzch:
- ciasto francuskie
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotuj spód. Zmiel herbatniki w blenderze. Dodaj olej kokosowy i połącz oba składniki. Wyłóż uzyskaną masą foremki o średnicy ok. 12 cm i podpiecz spód przez 7 minut w temp. 180 C.

krok 2
Na patelni podsmaż cebulę i czosnek (na oleju sezamowym). Dodaj warzywa, podsmaż. Dodaj kurczaka, następnie pastę zielone curry i mleko kokosowe. Gotuj.

krok 3
Przenieś wypełnienie na spód. Przykryj ciastem francuskim. Piecz w piekarniku przez 10 minut w temp. 180 C.
