Nie jest słodkie, zawiera mnóstwo dobrego tłuszczu i doskonale komponuje się z wytrawnymi dodatkami. W tym przepisie połączyłam je z serkiem i chrzanem, co daje kolorystyczno-zapachowy efekt podobny do wasabi. Sprawdźcie w połączeniu z pieczywem i pomidorem albo z dodatkami a propos sushi: z łososiem, sezamem, szczypiorkiem. Ja chyba najbardziej lubię nakładać ją na herbatnikowe "krakersy", bo są takim słodkawym złamaniem całej pikantno-słonawej kompozycji. Pasta z awokado znajdzie wielu dobrych towarzyszy i można ją przez tydzień przechowywać w lodówce. Wiecie, że pestka awokado ma właściwości konserwujące? Po prostu włóż ją do miseczki, w której przechowujesz pastę, a ona zyska dłuższą przydatność do spożycia. Pysznie!
Składniki
- 1 opakowanie herbatników Petit Beurre Ekstra Kruche 50 g,
- 1 dojrzałe awokado,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka skórki z cytryny,
- 100 g serka kremowego,
- łyżeczka chrzanu,
- pieprz,
- rukola
Sposób przygotowania
krok 1
Dojrzałe awokado obierz, usuń pestkę i włóż do miski. Rozgnieć widelcem, skrop sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Dodaj chrzan, serek i skórkę z cytryny.
Wymieszaj dokładnie na jednolitą masę i przypraw pieprzem.

krok 2
Herbatniki ułóż na talerzu. Na każdym rozsmaruj masę.

krok 3
Możesz też udekorować herbatniki za pomocą rękawa cukierniczego.
Gotowe przekąski udekoruj rukolą i oprósz czarnym pieprzem.
