Przepis na cudownie pyszne lody waniliowe z ciasteczkami, wafelkami i posypką z orzechów w czekoladzie.
Nie potrzeba maszyny do lodów, by móc zrobić lody, w których nie ma żadnej okropnej chemii, tylko po prostu śmietana, jajka i cukier! Gładkość lodów przełamują chrupiące herbatniki, wafelki i orzechy. Całość krzyczy "zjedz mnie!" i zgromadzone towarzystwo czym prędzej to czyni.
Składniki
1 opakowanie herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100 g
500 ml śmietany 30%
250 ml mleka skondensowanego słodzonego
2 żółtka
50 g cukru
45 g tabliczki pokruszonej białej czekolady
8 wafelków kakaowych
Pokruszone migdały w czekoladzie
Sposób przygotowania
krok 1
Mleko i śmietankę wlej do garnka i podgrzej do temperatury 40 C.
Żółtka i cukier umieść w misce i ubij mikserem tak, żeby powstała jasna masa. Nie przerywając mieszania dodawaj do jajek po 1 łyżce ciepłego mleka ze śmietanką.
Gotową masę umieść ponownie w garnku i podgrzewaj cały czas mieszając aż odpowiednio zgęstnieje. Nie gotuj! Kiedy masa zgęstnieje po 2-3 minutach odstaw ją do ostudzenia.
Kiedy masa będzie zupełnie zimna wymieszaj i przelej do pojemnika, w którym będziesz zamrażać. Włóż do zamrażalnika.
krok 2
Po godzinie dodaj do lodów pokruszone w palcach lub blenderze ciastka i wafelki i pokruszoną lub startą na tarce czekoladę. Wymieszaj ponownie i włóż do zamrażalnika.
Co godzinę wyjmij lody i dokładnie wymieszaj, żeby pozbyć się kryształków lodu.
Po ok. 4-5 godzinach lody będą gotowe.
krok 3
Podawaj klasycznie - na wafelku, w pucharku, lub w dowolny, fantazyjny sposób.