Herbatniki mają szerokie zastosowanie 🙂 Jako składnik kremu ciasteczkowego, na domowych, złocistych gofrach, przybranych owocami.
Składniki
Przepis na 8 sztuk:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3/4szklanki oleju bądź masła klarownego
Krem ciasteczkowy:
- 700 ml śmietany 36 %
- 100 gr cukru pudru
- 3 opakowania herbatników Jutrzenka Petit Beurre BeBe 16g
- liście mięty
- skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na Gofry- mleko, mąkę,olej, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i jajka mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy gęstości śmietany. Dajemy ciastu chwilkę wytchnienia w pokojowej temperaturze 🙂

krok 2
Smażymy ciasto na wysmarowanej klarownym masłem gofrownicy na złocisty kolor.

krok 3
Ubijamy śmietanę 36%z cukrem pudrem, dodajemy do uzyskanej masy pokruszone herbatniki, pokrojone liście mięty i skórkę z cytryny. Mieszamy delikatnie ale dokładnie . Podajemy na ciepłych gofrach z owocami. Smacznego:)
