Złociste gofry z kremem ciasteczkowym

Herbatniki mają szerokie zastosowanie 🙂 Jako składnik kremu ciasteczkowego, na domowych, złocistych gofrach, przybranych owocami.

Składniki

Przepis na 8 sztuk:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3/4szklanki oleju bądź masła klarownego

Krem ciasteczkowy:
- 700 ml śmietany 36 %
- 100 gr cukru pudru
- 3 opakowania herbatników Jutrzenka Petit Beurre BeBe 16g
- liście mięty
- skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania

krok 1

Ciasto na Gofry- mleko, mąkę,olej, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i jajka mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy gęstości śmietany. Dajemy ciastu chwilkę wytchnienia w pokojowej temperaturze 🙂

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/08/2-1-300x200.jpg

krok 2

Smażymy ciasto na wysmarowanej klarownym masłem gofrownicy na złocisty kolor.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/08/4-1-300x200.jpg

krok 3

Ubijamy śmietanę 36%z cukrem pudrem, dodajemy do uzyskanej masy pokruszone herbatniki, pokrojone liście mięty i skórkę z cytryny. Mieszamy delikatnie ale dokładnie . Podajemy na ciepłych gofrach z owocami. Smacznego:)

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/08/3-1-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Budyń kokosowo-czekoladowy z herbatnikową kruszonką

Budyń kokosowo-czekoladowy z herbatnikową kruszonką

Desery

Czekoladowe batony prezentowe

Czekoladowe batony prezentowe

Desery

Domowe markizy orzechowe

Domowe markizy orzechowe

Desery

Cytrynowe markizy z makiem

Cytrynowe markizy z makiem

Desery