Takie inne tiramisu

Tiramisu szturmem zdobyło gusta polskich wielbicieli deserów. Spróbuj innej odsłony - wersji z herbatnikami.
Moczymy je w kawie i likierze amaretto. Oczywiście najpierw je kruszymy;)

Składniki

Na masę herbatnikową:
- pół szklanki zaparzonej mocnej kawy z ekspresu
- 50 ml szklanki likieru migdałowego (Amretto), może być koniak albo nawet whisky
- 2 opakowania herbatników Jutrzenka Petit Buerre Ekstra Grube 100 g
Na krem:
- 4 żółtka
- 250 g zimnego mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
- Łyżeczka gorzkiego kakao
- Kilka jagód amerykańskich

Sposób przygotowania

krok 1

Kawę wymieszaj z likierem Amaretto. Do miski wrzuć połamane na mniejsze kawałki herbatniki. Zalej herbatniki kawą i Amaretto. Odstaw do momentu nasączenia herbatników.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/07/1-3-300x200.jpg

krok 2

Przygotowanie masy:
Oddziel żółtka od białek. Wrzuć je do miseczki. Dodaj cukier puder i ubijaj mikserem na kogel mogel. Po ubiciu powinny być puszyste.
W oddzielnej misce ubij mikserem zimny serek mascarpone. Ubity serek mascarpone stopniowo dodawaj żółtek, cały czas ubijając mikserem na wolnych obrotach.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/07/2-3-300x200.jpg

krok 3

Do pucharków:
W pucharkach ułóż herbatniki nasączone kawą i likierem. Posyp delikatnie kakao. Nałóż na nie warstwę masy i znów herbatniki + kakao, ostatnią warstwą powinien być krem. Całość jeszcze raz posyp kakao i wstaw do lodówki na 2 godziny.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/07/3-3-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Czekoladowe cukierki z solą

Czekoladowe cukierki z solą

Desery

Domowy blok czekoladowy

Domowy blok czekoladowy

Desery

Czekoladowy blok z borówkami

Czekoladowy blok z borówkami

Desery

Złociste gofry z kremem ciasteczkowym

Złociste gofry z kremem ciasteczkowym

Desery