Domowy budyń toffee

Herbatniki dodane do budyniu w formie posypki - nowe zastosowanie do ciepłych deserów. Smak budyniu toffee i kruchość herbatników-smakowo miażdżące połączenie🙂

Składniki

4 porcje:
- 400 ml Zimnego Mleka 2%
- 150 g (ok. ¾ szklanki) ciemnobrązowego cukru
- 40 g (3 łyżki) skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
- ½ łyżeczki soli morskiej
- opakowanie cukru wanilinowego lub laska wanilii
- 150 ml śmietanki 30%
- 100 g masła
Do dekoracji
1 opakowanie herbatników pokruszonych Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche 50g
150 ml śmietanki 30%, lub śmietana w sprayu.

Sposób przygotowania

krok 1

Cukier, skrobię, cukier waniliowy i sól wsyp do garnka. Wymieszaj. W trakcie mieszania trzepaczką wlej Zimne Mleko, tak żeby równomiernie połączyły się składniki. Dodaj śmietankę. Wymieszaj.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/02/budyn2-300x200.jpg

krok 2

Wstaw na mały ogień i mieszając gotuj powoli ok. 4 minuty. Budyń musi zgęstnieć.
Zdejmij z ognia. Dodaj do ciepłego budyniu masło i mieszaj trzepaczką do momentu rozpuszczenia się masła.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/02/budyn5-1-300x200.jpg

krok 3

Kiedy składniki dokładnie się połączą przelej budyń do salaterek (kubeczków, słoików).
Schłodź w lodówce.
Ubij śmietanę i pokrusz herbatniki. Wierzch deseru ozdób kleksem bitej śmietany i obficie oprósz herbatnikami.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/02/budyn8-1-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Domowe markizy orzechowe

Domowe markizy orzechowe

Desery

Czekoladowy blok z borówkami

Czekoladowy blok z borówkami

Desery

ORZECHOWE BATONY Z PIANEK MARSHMALLOW

ORZECHOWE BATONY Z PIANEK MARSHMALLOW

Desery

Ciasteczka z duchami

Ciasteczka z duchami

Desery