Domowy blok czekoladowy

Herbatniki zatopione w czekoladzie - domowym sposobem. Bardzo prosty do wykonania i wdzięczny deser do poczęstowania gości. Blok czekoladowy-popularny przysmak z czasów PRL-u🙂. I zawsze herbatniki🙂

Składniki

- 200 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
(pokruszone),
- 125 ml Zimnego Mleka 2% (1/2 szklanki ),
- 250 g masła,
- 3 łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru,
- 400 g mleka w proszku (pełno tłuste, nie granulowane)

- Dodatki do wyboru: mini marshmallows, orzechy, żurawina przyprawa do piernika, cynamon, skórka z pomarańczy, pokruszona biała lub czekolada Goplana klasyczna gorzka.

Sposób przygotowania

krok 1

Masło roztop w garnku z grubym dnem. Dodaj Zimne Mleko (płynne), kakao, cukier. Wymieszaj. Podgrzewaj, aż rozpuści się cukier. Wystudź.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/02/blok_czekoladowyimg-00003-300x200.jpg

krok 2

Do dużej miski wsyp mleko w proszku i pokruszone herbatniki (ewentualne dodatki patrz skladniki). Dodaj rozpuszczone masło i za pomocą miksera wymieszaj dokładnie.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/02/blok_czekoladowyimg-00004-300x200.jpg

krok 3

Masę wyłóż do formy dobrze dociskając. Przykryj folią i schłodź w lodówce.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/02/blok_czekoladowyimg-00006-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Placuszki bananowe

Placuszki bananowe

Desery

Smażone serniczki

Smażone serniczki

Desery

ŁATWE SERNICZKI NA ZIMNO

ŁATWE SERNICZKI NA ZIMNO

Desery

Batony energetyczne domowej roboty

Batony energetyczne domowej roboty

Desery