Herbatniki zatopione w czekoladzie - domowym sposobem. Bardzo prosty do wykonania i wdzięczny deser do poczęstowania gości. Blok czekoladowy-popularny przysmak z czasów PRL-u🙂. I zawsze herbatniki🙂
Składniki
- 200 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
(pokruszone),
- 125 ml Zimnego Mleka 2% (1/2 szklanki ),
- 250 g masła,
- 3 łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru,
- 400 g mleka w proszku (pełno tłuste, nie granulowane)
- Dodatki do wyboru: mini marshmallows, orzechy, żurawina przyprawa do piernika, cynamon, skórka z pomarańczy, pokruszona biała lub czekolada Goplana klasyczna gorzka.
Sposób przygotowania
krok 1
Masło roztop w garnku z grubym dnem. Dodaj Zimne Mleko (płynne), kakao, cukier. Wymieszaj. Podgrzewaj, aż rozpuści się cukier. Wystudź.

krok 2
Do dużej miski wsyp mleko w proszku i pokruszone herbatniki (ewentualne dodatki patrz skladniki). Dodaj rozpuszczone masło i za pomocą miksera wymieszaj dokładnie.

krok 3
Masę wyłóż do formy dobrze dociskając. Przykryj folią i schłodź w lodówce.
