Czekoladowy blok z borówkami

Bloki czekoladowo-ciasteczkowe wracają do łask. Moda na przysmaki rodem z PRL-u trwa🙂. Słodka przekąska o ciasteczkowym charakterze- prosta do zrobienia i szybka do zjedzenia🙂

Składniki

Składniki :
- 200 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
- 130 g masła (stopionego),
- 150 g cukru pudru,
- 250 g masła orzechowego (słone lub nie solone)
- 1 słoik borówki Rolnik,
Polewa:
- Lukier ( woda,cukier puder, sok z cytryny)

Sposób przygotowania

krok 1

Herbatniki pokruszyć w blenderze na grubsze kawałki nie na pył, dodać masło orzechowe i stopione masło.
Wymieszać w blenderze. Dodać 3-4 łyżki borówki Rolnik. Przygotować formę,ok. 9x13. Wyłożyć pergaminem.
Masę wyłożyć na pergamin, wyrównać dociskając dokładnie. Schłodzić w lodówce.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/04/3-2-300x200.jpg

krok 2

W Tym czasie przygotować polewę.
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski i dodać masło orzechowe. Rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/04/7-2-300x200.jpg

krok 3

Gotową polewę wylać na zastygnięty spód.
Schłodzić w lodówce kilka godzin lub w zamrażarce na 1h

Uwagi! Zamiast cukru można też dać miód- 100g. Można dodać orzechy.
Można też zrobić wersję w ten sposób, że borówkę rozsmarować na masie z herbatników, a potem zalać polewą, ale nie gwarantuje efektu bo nie wiem czy to się ładnie zgra. Można zrobić dwie wersje i zobaczyć.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/04/8-1-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Desery

Ciasteczkowe masło z bakaliami i krówkami

Ciasteczkowe masło z bakaliami i krówkami

Desery

Andrzejkowe praliny z wróżbami

Andrzejkowe praliny z wróżbami

Desery

Truskawkowo- ciasteczkowa lasagne

Truskawkowo- ciasteczkowa lasagne

Desery