Blok czekoladowy

Domowy blok czekoladowy. Zawsze najlepszy, łatwy do przygotowania -szybko znika 😉

Składniki

- 200 g masła (w latach 80tych to było masło roślinne)
- ¾ szklanki cukru
- 500 g mleka w proszku
- 4 łyżki kakao
- 5 opakowań herbatników Jutrzenka Petit Buerre Ekstra Grube 100g

Sposób przygotowania

krok 1

Na bardzo małym ogniu w garnku rozpuszczamy masło. Cały czas mieszając. Wsypujemy cukier, dolewamy 7 łyżek wody i mieszamy aż cukier się rozpuści. Wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy żeby powstała jednolita masa, bez grudek. Dodajemy kakao, mieszamy.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/09/3-7-300x200.jpg

krok 2

Zdejmujemy garnek z ognia o dodajemy do masy kakaowej pokruszone herbatniki. Dokładnie mieszamy. Ponownie stawiamy garnek na małym ogniu i cały czas mieszając gotujemy przez dwie minuty. Gorącą masę czekoladową z herbatnikami wykładamy do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej folią spożywczą.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/09/4-3-300x200.jpg

krok 3

Wyrównujemy wierzch i dociskamy. Odstawiamy do wystudzenia a następnie wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po 3 godzinach, po wyjęciu z formy kroimy na kawałki.


Zobacz więcej przepisów

Karmelowe jabłka

Karmelowe jabłka

Desery

Andrzejkowe praliny z wróżbami

Andrzejkowe praliny z wróżbami

Desery

BANOFFEE BEZ PIECZENIA Z MASCARPONE I KAWĄ

BANOFFEE BEZ PIECZENIA Z MASCARPONE I KAWĄ

Desery

Śniadaniowy koktajl mleczny

Śniadaniowy koktajl mleczny

Desery