Orzechy w połączeniu z herbatnikami dadzą wyjątkową moc na przetrwanie dnia nauki lub pracy.
Po prostu zblenduj wszystkie składniki i dziel się batonami mocy z herbatników, czekolady i orzechów.
Składniki
- 50g orzechów włoskich
- 40g orzechów laskowych
- 50g migdałów
- 300g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
- 50g czekolady Goplana klasyczna gorzka
- 50g suszonej żurawiny
- 50g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50g masła
- 100g brązowego cukru
- 50g miodu
Sposób przygotowania
krok 1
Posiekaj orzechy. Wymieszaj posiekane orzechy, migdały, żurawinę oraz wiórki kokosowe w oddzielnej misce wraz z drobno pokruszonymi herbatnikami. Czekoladę zetrzyj na tarce i dodaj do miski z suszonymi owocami i orzechami.

krok 2
Rozpuść masło, dodaj miód i wymieszaj, dodaj brązowy cukier, na koniec dodaj ekstrakt waniliowy. Gotuj na małym ogniu, aż masa stanie się jasnobrązowa.
Dodaj suche składniki do masy i wymieszaj je.
Przygotuj formę do pieczenia 20 cm x 30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.

krok 3
Wylej masę do formy.
Piecz przez 20 minut w 160 stopniach lub do uzyskania złotego koloru.
Pozostaw do wystygnięcia a potem pokrój na batoniki.
