Włoska tarta morelowa

Tarta z morelami to prosty i szybki do przygotowania pomysł na ubranie herbatnikowego spodu. Kruchego, pysznego, łatwego do pieczenia jak zawsze🙂. Morele w połączeniu z miodem i migdałami dadzą mieszankę szybko-znikającą;)

Składniki

- 200 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche 50g
- morele
- 100 g masła
- 50 g płatków migdałowych
- łyżka płatków migdałowych do posypania
- 5 łyżek miodu wielokwiatowego lejącego

Sposób przygotowania

krok 1

Herbatniki waz z dwoma łyżkami płatków migdałowych miksujemy w malakserze.
Do zmiksowanych herbatników z migdałami dodajemy miękkie masło.
Wyrabiamy dłońmi kruche ciasto z herbatników i masła.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/08/1-2-300x200.jpg

krok 2

Formę na tartę wykładamy kruchym spodem z herbatników i migdałów.
Morele kroimy na 4 części i układamy jedną przy drugiej na spodzie (skórką do dołu), polewamy miodem i posypujemy płatkami migdałów.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/08/2-2-300x200.jpg

krok 3

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut, aż płatki migdałów się zarumienią.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/08/4-2-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Sernik nowojorski z palonym masłem i borówkami

Sernik nowojorski z palonym masłem i borówkami

Ciasta pieczone

Seromak

Seromak

Ciasta pieczone

Sernik gotowany

Sernik gotowany

Ciasta pieczone

CIASTO DYNIOWE Z KAJMAKIEM

CIASTO DYNIOWE Z KAJMAKIEM

Ciasta pieczone