Tarta makowa z białą czekoladą

Tarta makowa z białą czekoladą na herbatnikowym spodzie idealnie nada się na przyjęcie dla rodziny i przyjaciół z dwóch powodów: jest prosta do zrobienia oraz każdy gość się nią zachwyci! Sukces gwarantowany, przekonajcie się sami 😉

Składniki

Spód:
- 4 opakowania herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche 50g
- 100g oleju kokosowego
- 12g wiórków kokosowych

Masa:
- puszka masy makowej Bakalland (850g)
- 3 białka
- 50g orzechów
- szczypta soli

Wierzch:
- 100g białej czekolady
- skórka z pomarańczy
- pokruszone orzechy

Sposób przygotowania

krok 1

Zacznij od przygotowania spodu. Herbatniki zmiel w blenderze. Dodaj olej kokosowy oraz wiórki do masy. Połącz wszystkie składniki w jednolitą masę.

Rozłóż równomiernie na blaszce do pieczenia i podpiecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/01/Tarta-Makowa-.337.Still002-300x200.jpg

krok 2

Białka ubij z solą na sztywną pianę . Połącz masę makową z orzechami, białkami i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Przelej masę na wystudzony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni na 40 minut.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/01/Tarta-Makowa-.976.Still005-300x200.jpg

krok 3

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia. Wylej na tartę. Oprósz skórką z pomarańczy wraz z orzechami.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/01/Tarta-Makowa-.1460.Still007-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Tarta makowa z białą czekoladą

Tarta makowa z białą czekoladą

Ciasta pieczone

Seromak

Seromak

Ciasta pieczone

Ciasto marchewkowo-piernikowe

Ciasto marchewkowo-piernikowe

Ciasta pieczone

Ciasto bananowo- kokosowo- sezamowe

Ciasto bananowo- kokosowo- sezamowe

Ciasta pieczone