Tarta makowa z białą czekoladą na herbatnikowym spodzie idealnie nada się na przyjęcie dla rodziny i przyjaciół z dwóch powodów: jest prosta do zrobienia oraz każdy gość się nią zachwyci! Sukces gwarantowany, przekonajcie się sami 😉
Składniki
Spód:
- 4 opakowania herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche 50g
- 100g oleju kokosowego
- 12g wiórków kokosowych
Masa:
- puszka masy makowej Bakalland (850g)
- 3 białka
- 50g orzechów
- szczypta soli
Wierzch:
- 100g białej czekolady
- skórka z pomarańczy
- pokruszone orzechy
Sposób przygotowania
krok 1
Zacznij od przygotowania spodu. Herbatniki zmiel w blenderze. Dodaj olej kokosowy oraz wiórki do masy. Połącz wszystkie składniki w jednolitą masę.
Rozłóż równomiernie na blaszce do pieczenia i podpiecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni.

krok 2
Białka ubij z solą na sztywną pianę . Połącz masę makową z orzechami, białkami i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Przelej masę na wystudzony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni na 40 minut.

krok 3
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia. Wylej na tartę. Oprósz skórką z pomarańczy wraz z orzechami.
