Smakowita tarta czekoladowa na herbatnikach. Kruchy spód-czekolada i mleczko kokosowe-wszystko podbite herbatnikowym smakiem.
Składniki
Spód:
- 200 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
- 90 g olej kokosowy
Nadzienie:
- puszka mleczka kokosowego Tao Tao
- 250 g czekolady Goplana klasyczna gorzka
- 40 g cukru
- 2 jajka
Polewa:
- reszta mleka
- 80 g biała czekolada
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotuj spód. Zmiel herbatniki w blenderze. Dodaj olej kokosowy i połącz oba składniki aż do utrzymania jednolitej masy. Podpiecz w piekarniku w 180 stopniach.

krok 2
350 g mleka kokosowego podgrzej w kąpieli wodnej. Do mleka dodaj 200g czekolady. Wymieszaj mleko kokosowe z czekoladą. Odstaw do ostygnięcia. Jajka wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Gdy roztopiona czekolada ostygnie wymieszaj ją z jajkami. Wylej masę na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni, z termoobiegiem, na 30 minut.

krok 3
Resztę mleka podgrzej i wymieszaj z 50 g czekolady. Pokryj powstałą polewą upieczone ciasto. Odstaw do ostygnięcia.
