Tarta czekoladowa z mlekiem kokosowym

Smakowita tarta czekoladowa na herbatnikach. Kruchy spód-czekolada i mleczko kokosowe-wszystko podbite herbatnikowym smakiem.

Składniki

Spód:
- 200 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
- 90 g olej kokosowy

Nadzienie:
- puszka mleczka kokosowego Tao Tao
- 250 g czekolady Goplana klasyczna gorzka
- 40 g cukru
- 2 jajka

Polewa:
- reszta mleka
- 80 g biała czekolada

Sposób przygotowania

krok 1

Przygotuj spód. Zmiel herbatniki w blenderze. Dodaj olej kokosowy i połącz oba składniki aż do utrzymania jednolitej masy. Podpiecz w piekarniku w 180 stopniach.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/02/Czekoladowa-tarta-z-mleczkiem-kokosowym-TaoTao.00_00_06_12.Still002-300x200.jpg

krok 2

350 g mleka kokosowego podgrzej w kąpieli wodnej. Do mleka dodaj 200g czekolady. Wymieszaj mleko kokosowe z czekoladą. Odstaw do ostygnięcia. Jajka wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Gdy roztopiona czekolada ostygnie wymieszaj ją z jajkami. Wylej masę na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni, z termoobiegiem, na 30 minut.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/02/Czekoladowa-tarta-z-mleczkiem-kokosowym-TaoTao.00_00_20_03.Still004-300x200.jpg

krok 3

Resztę mleka podgrzej i wymieszaj z 50 g czekolady. Pokryj powstałą polewą upieczone ciasto. Odstaw do ostygnięcia.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/02/Czekoladowa-tarta-z-mleczkiem-kokosowym-TaoTao.00_00_00_00.Still001-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Ciasto bananowo- kokosowo- sezamowe

Ciasto bananowo- kokosowo- sezamowe

Ciasta pieczone

CIASTO DYNIOWE Z KAJMAKIEM

CIASTO DYNIOWE Z KAJMAKIEM

Ciasta pieczone

Tarta sezamowa z olejem sezamowym

Tarta sezamowa z olejem sezamowym

Ciasta pieczone

Tarta z czekoladą i chili

Tarta z czekoladą i chili

Ciasta pieczone