Tarta z czekoladą i chili

Herbatniki są dobre do wszystkiego. Chili z czekoladą też się łapie:)
Tarta na herbatnikach z czekoladą i chili - niespodziewane połączenie-zaskakująco dobre:)

Składniki

Spód:
- 200g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
- 100g oleju kokosowego
- 1 duża łyżka kakao

Masa:
- 150g czekolady Goplana klasyczna gorzka
- 150g cukru
- 50g kakao
- 1 łyżka cynamonu
- 50g masło
- 6 jajek

Sos z chilli:
- czekolada topiona (Goplana klasyczna gorzka)
- 2 papryczki drobno pokrojone

Sposób przygotowania

krok 1

Przygotuj spód. Podpiecz w piekarniku w 180 stopniach.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/06/2-4-300x200.jpg

krok 2

Wymieszaj czekoladę, cukier, kakao, cynamon w mikserze. Następnie dodaj masło i wymieszać aż do połączenia. Dodaj jajka w dwóch partiach, aż do połączenia.

Wyłóż masę na podpieczony spód, piecz w piekarniku.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/06/4-3-300x200.jpg

krok 3

Przygotuj sos: wyłóż składniki na patelnię, gotuj przez 25 minut aż do uzyskania złotego koloru. Dodaj 60ml wody, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.

Tartę podawaj z syropem i lodami.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/06/1-5-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Tarta bezowa z owocami leśnymi

Tarta bezowa z owocami leśnymi

Ciasta pieczone

Sernik od Millenialsów

Sernik od Millenialsów

Ciasta pieczone

Miodownik Świąteczny

Miodownik Świąteczny

Ciasta pieczone

Tarta z czekoladą i chili

Tarta z czekoladą i chili

Ciasta pieczone