A gdyby tak ugotować sernik?:)
Zrobić spód z herbatników -zalać ugotowaną serową masą i zjadać.
Po upieczeniu;)
Herbatniki i twaróg -genalne połaczenie. Po prostu herbatniki w służbie sernika.
Składniki
na masę serową:
• 1 kg twarogu na sernik (mielonego)
• 200 g masła
• 1 szklanka cukru białego
• 1 laska wanilii
• 4 jaja
• 1 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40g)
• 200 ml mleka (szklanka)
• 300 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche 50g
Polewa:
• jagody w syropie
Sposób przygotowania
krok 1
W dużym garnku, na średnim ogniu rozpuścić masło. Dodać cukier i ziarenka wanilii. Wymieszać. Następnie dodać mielony twaróg i jajka i mieszać energicznie rózgą aż do połączenia się składników. Ciągle mieszając gotujemy aż masa serowa będzie gorąca ale nie powinna bulgotać.

krok 2
Dwa budynie rozrabiamy z mlekiem o wlewamy do gorącej masy serowej cały mieszając. Krótko gotujemy aż masa nabierze konsystencji budyniowej.

krok 3
Formę (20x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy pierwszą warstwę herbatników i wylewamy na nią połowę gorącej masy serowej. Na niej układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy resztę masy serowej i na koniec.

krok 4
Następnie wstawiamy ciasto na kilka godzin do lodówki aż stężeje, najlepiej zostawić je na całą noc.

krok 5
Na drugi dzień kroimy na kawałki i każdy kawałek przed podaniem polewamy ciepłymi jagodami w syropie.
