To ciasto dyniowe robi się szybciutko, szczególnie jeśli dynię mamy zamrożoną w kawałeczkach lub jako puree. Do ciasta można dodać imbiru lub cynamonu, które uupełnią kajmakową słodycz. Twoi domownicy polubią je najbardziej, gdy upieczesz to ciasto na sobotni podwieczorek i podasz z dobrą gorącą herbatą.
Składniki
2 opakowania herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100 g,
250 g (1,5 szklanki) mrożonej dyni,
3 jajka,
200 g (2 tabliczki) czekolady 70%,
150 g (1 szklanka) mąki pszennej,
100 g (1/2 szklanki) drobnego cukru,
300 g (1 puszka) masy kajmakowej,
szczypta soli
Sposób przygotowania
krok 1
Kwadratową blachę wyłóż pergaminem lub wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ułóż na dnie połowę herbatników.
krok 2
Dynię wrzuć do garnka z wrzącą wodą i ugotuj. Odciśnij z niej wodę i zmiksuj w blenderze.
Do oddzielnej miski wbij 3 żółtka, białka odłóż na chwilę do lodówki. Żółtka utrzyj dokładnie z cukrem.
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Poczekaj, aż czekolada wystygnie.
Czekoladę dodaj do żółtek i wymieszaj. Dodaj dynię, sól, przesianą mąkę Połącz składniki.
krok 3
Piekarnik nagrzej do 170°C.
Schłodzone białka ubij na sztywna pianę. Dodaj do ciasta delikatnie mieszając.
Połowę ciasta wyłóż na herbatniki. Na wierzch ułóż mase kajmakową (jeśli będzie zbyt gęsta podgrzej w garnku). Masę przykryj resztą herbatników i na koniec dodaj resztę ciasta.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut.
Podawaj z czarną herbatą.