Ciasto bananowo- kokosowo- sezamowe

Ciasto kokosowo-sezamowe z bananami na kruchym herbatnikowym spodzie. Przenikające się smaki zmuszają do łasuchowania.Po prostu🙂

Składniki

Spód:
- herbatniki Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
- olej kokosowy

Masa:
- 3 jajka (żółtka + jajka)
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju sezamowego TaoTao
- 1/2 szklanki mleczko kokosowe
- 3/4 szklanki mąka

Na górę:
- 1 puszka kajmaku
- 2 duże banany
- wiórki kokosowe

Sposób przygotowania

krok 1

Przygotuj spód. Zmiel herbatniki w blenderze. Dodaj olej kokosowy i połącz oba składniki aż do utrzymania jednolitej masy. Podpiecz w piekarniku w 180 stopniach.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/03/Bananowo-kokosowo-sezamowe-ciasto-TaoTao.00_00_06_07.Still002-2-300x200.jpg

krok 2

W misce ubij żółtka jajka. Dodaj cukier, sól, proszek do pieczenia, olej sezamowy, mleko kokosowego. Gdy masa będzie gładka, dodawaj stopniowo mąkę. Upewnij się, że nie ma grudek.
Ubij białka jajek. Dodawaj stopniowo do masy, tak aby nie stracić objętości.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/03/Bananowo-kokosowo-sezamowe-ciasto-TaoTao.00_00_22_21.Still004-300x200.jpg

krok 3

Masę wylej na spód, piecz w piekarniku w 180 stopniach, 30 min.

Na patelni podgrzej kajmak z wiórkami. Kajmakiem wysmaruj górę ciasta i na wierzch wyłóż pokrojone w plasterki banany.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/03/Bananowo-kokosowo-sezamowe-ciasto-TaoTao.00_00_01_00.Still001-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Włoska tarta morelowa

Włoska tarta morelowa

Ciasta pieczone

Tarta rabarbarowa

Tarta rabarbarowa

Ciasta pieczone

CIASTO DYNIOWE Z KAJMAKIEM

CIASTO DYNIOWE Z KAJMAKIEM

Ciasta pieczone

Tarta z prażonymi jabłkami i słonym karmelem

Tarta z prażonymi jabłkami i słonym karmelem

Ciasta pieczone