Truskawkowa rozkosz

Truskawki w towarzystwie herbatników i puszystego kremu to rozkosz dla podniebienia.
Najsmaczniejsze w trakcie sezonu truskawkowego - 🙂

Składniki

Na spód:
- 150 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
- 500 g truskawek
- 3 opakowania truskawkowej galaretki
- 700 ml wrzątku

Na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml gęstej śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

krok 1

Na blachę (20 x 30 cm) wyłóż papier do pieczenia, a na nim ułóż spód z herbatników.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/07/1-300x200.jpg

krok 2

Truskawki odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki (zostaw trochę do dekoracji).
W misce rozpuść galaretki, bardzo dokładnie wymieszaj. Gdy galaretka lekko ostygnie dodaj pokrojone truskawki, wymieszaj i wstawi do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę z truskawkami wyłóż na herbatniki, wyrównaj, schłodź w lodówce. Gdy galaretka stężeje możesz przystąpić do robienia kremu śmietankowego.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/07/2-300x200.jpg

krok 3

Śmietanę kremówkę ubij mikserem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
Wyjmij ciasto z lodówki i nałóż gotowy krem, a na wierzch ułóż truskawki.
Schłodź w lodówce przez dwie godziny.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/07/3-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

TARTA CZEKOLADOWA BEZ PIECZENIA

TARTA CZEKOLADOWA BEZ PIECZENIA

Ciasta bez pieczenia

Szybkie ciasto z kaszy manny

Szybkie ciasto z kaszy manny

Ciasta bez pieczenia

Tarta Toffi

Tarta Toffi

Ciasta bez pieczenia

Miodownik albo krówka

Miodownik albo krówka

Ciasta bez pieczenia