Orzechy włoskie zalane miodem, na kruchym, czekoladowym spodzie.
Po prostu tarta orzechowa - karma dla ducha, ciała i w tym mózgu.
Dla uczniów w każdym wieku 😉
Składniki
Ciasto:
- 3 opakowania herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- 50 g masła
Krem:
- 300 g śmietanki 36%
- 3 łyżki masła orzechowego
- 50 g cukier puder
- 40 g płatków migdałów
- 100 g orzechów włoskich
- 5 łyżek miodu
Sposób przygotowania
krok 1
Do zblendowanych herbatników dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masło i dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na blachę i wstawiamy do lodówki.
Aby uzyskać krem do tarty ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno.Dodajemy masło orzechowe, płatki migdałów i dokładnie mieszamy.

krok 2
Gotowy krem wykładamy na schłodzony spód i ponownie wstawiamy do lodówki.
Orzechy i migdały prażymy na patelni. By wydobyć ich aromat dodajemy miód i chwilę gotujemy, aż orzechy będą oblepione złocistą masą.

krok 3
Lekko przestudzone wykładamy na krem.
Tarta orzechowa gotowa:)
