Tarta z musem mango-brzoskwiniowym

Tarta z musem mango-brzoskwiniowym na spodzie z herbatników to szybki do przygotowania pyszności. Można użyć świeżych owoców albo ich wersji w puszkach.

Składniki

Spód:
- 150g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube
- 40g roztopionego masła

Masa serowa:
- 400g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
- 500g pulpy z mango (najlepiej z puszki)
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 130g cukru pudru
- 22g żelatyny w proszku, (7 łyżeczek*)
- 70ml zimnej wody
- 300ml śmietany kremówki, schłodzonej

* 1 łyżeczka zawsze o pojemności 5 ml 

Ponadto:
- 150ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 marakuja, ziarenka z 1/4 granata, kilka plasterków ze świeżego mango

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na schłodozny sernik. Z mango lub z brzoskwini wydrążyć pulpę i polać po bitej śmietanie. Posypać startą czekoladą lub kakao.

Sposób przygotowania

krok 1

Ciastka i masło umieść w malakserze i zmiksuj do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera - ciastka umieść w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzaj mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu połą z roztopionym masłem. Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, sam spód. Masę ciasteczkową wysyp na spód formy, wyklep z niej spód, wyrównując łyżką. Wszystkie składniki, oprócz śmietany kremówki, powinny być w temperaturze pokojowej.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/12/11-300x200.png

krok 2

W misie miksera umieść twaróg, pulpę z mango, sok z cytryny i cukier. Zmiksuj (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.

Żelatynę w proszku zalej 70 ml zimnej wody, odstaw na 10 minut do napęcznienia. Postaw na palniku i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzej w mikrofali. Nie doprowadzaj do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdejmij z palnika i lekko przestudź.

Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadź. Dodaj kolejne 2 łyżki i znowu wymieszaj, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodaj do masy serowej i natychmiast zmiksuj, do połączenia.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/12/12-300x200.png

krok 3

W osobnym naczyniu umieść schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubij do sztywności. Dodaj ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszaj z masą serową.

Na spód ciasteczkowy wyłóż masę serową. Wyrównaj szpatułką. Schłodź w lodówce, do całkowitego stężenia masy serowej, najlepiej przez noc.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/12/miniatura-300x200.png

Zobacz więcej przepisów

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Ciasta bez pieczenia

Kolorowy tort galaretkowy

Kolorowy tort galaretkowy

Ciasta bez pieczenia

Kostka toffi bez pieczenia

Kostka toffi bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia

SERNIKOWE TRÓJKĄTY Z CZEKOLADĄ

SERNIKOWE TRÓJKĄTY Z CZEKOLADĄ

Ciasta bez pieczenia