Tarta kokosowa z czekoladowym budyniem to połączenie smaków idealnych do podjadania. Herbatnikowa kruchość połączona z czekoladowo-budyniowym nadzieniem to istny raj dla łasuchów🙂
Składniki
Spód :
- 200 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
- 150 g oleju kokosowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Krem :
- 4 szklanki Zimnego Mleka 3,2%
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 6 łyżek kakao
Do dekoracji :
- 200 ml śmietanki 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- wiórki kokosowe.
Sposób przygotowania
krok 1
Herbatniki rozkrusz drobno w blenderze.
Dodaj wiórki kokosowe. Olej kokosowy rozpuść w garnku i dodaj do herbatników. Wymieszaj aż powstanie jednolita masa. Tortownicę 24 cm średnica wysmaruj olejem kokosowym i wyklej, dokładnie dociskając masą z herbatników dno oraz boki. Mocno dociśnij żeby się nie kruszyło,np.za pomocą szklanki.
Wstaw do lodówki na ok. 1h.

krok 2
Krem:
Do garnka wsyp kakao, cukier i skrobię.
Wymieszaj dokładnie. Wlej mleko i mieszaj trzepaczką. Wstaw na mały gaz i cały czas mieszając podgrzewaj aż budyń zgęstnieje. Uwaga! Nie gotuj bo się przypali.
Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia. Przykryj żeby nie było kożucha.

krok 3
Kiedy budyń wystygnie, ubij masło w misce mikserem i dodawaj po 1 łyżce budyniu. Gotowy krem wyłóż na spód.
Ubij śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru. Udekoruj ubitą śmietaną i wiórkami kokosa wierzch tarty.
