Biało-czerwony sernik na zimno na herbatnikach to łatwe i smaczne ciasto w barwach polskiej flagi. Tradycyjne , proste i smaczne.
Składniki
- 50 dag twarogu półtłustego mielonego
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżeczki czubate cukru pudru
- 20 dag białej czekolady
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
- 1,5 łyżki żelatyny
- 1 galaretka truskawkowa
- 3 opakowania herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
Sposób przygotowania
krok 1
Twaróg trzykrotnie zmiel , dodaj cukier waniliowy, cukier puder i wymieszaj. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, lekko przestudź, dodaj do masy serowej i zmiksuj. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do sera. Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wrzącej wody (ok. 1,5 cm w szklance), lekko przestudź i stopniowo dodawaj do masy serowej, cały czas miksując na średnich obrotach.

krok 2
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia spód i boki wyłóż ciastkami . Przełóż masę serową i wstaw do lodówki do stężenia.

krok 3
Galaretkę truskawkową przygotuj wg przepisu na opakowaniu (zmniejszając ilość wody do 1,5 szklanki). Przestudź i gdy galaretka lekko stężeje przelej na masę serową na górę galaretki wyłóż herbatnikami. Ponownie sernik wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed krojeniem odwróć sernik, aby powstał wzór biało-czerwony.
Podpowiedź:
Galaretkę można przygotować z dwóch porcji, aby powstało jej więcej. Można również najpierw przygotować galaretkę, a na wierzch wyłożyć masę serową (nie trzeba będzie odwracać sernika). Do sernika można dodać świeże truskawki pokrojone na połówki (między ser, a galaretkę lub na wierzch przed podaniem).Porcja na tortownicę o średnicy 22 cm.
