Kolorowy tort galaretkowy na herbatnikach jest dobry na wszystko. Burzę, deszcz i upał🙂. Orzeźwia, osładza dzień i cieszy oko.
Składniki
- 6 paczek galaretek po 2 z koloru (kombinacja dowolna) . W przepisie użyte 2 agrestowe ,2 przezroczyste ,2 owoce leśne
- 6 łyżek żelatyny
- po 2 duże garści owoców: winogron, borówek i truskawek
- 2 herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
Sposób przygotowania
krok 1
Galaretki po 2 sztuki w 3 osobnych miskach mieszamy z 1 litrem gorącej wody. Do każdej miski dodajemy po 2 łyżki stołowe żelatyny dokładnie mieszając. Do każdej z galaretek wrzucamy owoce. Pierwszy smak galaretki wlewamy do dużej miski na dno. Wstawiamy do lodówki analogicznie postępujemy z kolejnymi warstwami . Pilnujmy aby pozostałe wartswy nie ścięły się za bardzo. Chłodzimy owoce przed wrzuceniem do galaretki- pomoże to w jej szybszym krzepnięciu.

krok 2
Gdy pierwsza warstwa jest widocznie zastygła, wlewamy po kolei następne. Wylewany 3 warstwę i na nią układamy herbatniki.

krok 3
Wstawiamy do lodówki - chłodzimy aż do uzyskania efektu całkowitego jej zastygnięcia. .Wkładamy nasze dzieło do miski z gorącą wodą na chwilę i przekładamy na talerz piękny tort.
