Maliny zmiksowane z jogurtem i bitą śmietaną, a jako dodatek: banan, skórka cytrynowa i bazylia. Cukru tyle co nic. Wszystko to pomiędzy dwoma herbatnikami. Pyszne różowiutkie kanapki lodowe, czyli lody jogurtowo-malinowe, którymi dzieci i dorośli będą zachwyceni!
Składniki
5 opakowań herbatników Jutrzenka Be Be 16 g
120 g mrożonych malin,
30 g cukru pudru,
1 banan,
350 g gęstego jogurtu,
250 ml śmietany kremówki 36%,
skórka otarta z 1 cytryny,
listki mięty lub bazylii
Sposób przygotowania
krok 1
Zamrożone maliny umieść w blenderze razem z bananem.
Dodaj jogurt, skórkę z cytryny i posiekaną miętę lub bazylię. Zmiksuj na gładką masę.
krok 2
W misce ubij śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
Delikatnie połącz obie masy mieszając łyżką lub łopatką do ciasta.
krok 3
Formę wyściel folią spożywczą. Pozostaw dłuższe boki, które posłużą do formowania kanapek.
Ułóż 9 herbatników, na wierzch ułóż masę i ułóż drugą warstwę herbatników, tworząc kanapki. Owiń folią szczelnie i wstaw do zamrażalnika na 2-3 h.