Tartinki z tatarem z łososia i ogórków

Tartinki pieczone na herbatnikowym spodzie z tatarem z łososia i cudownie ostrym, kiszonym ogórkiem to dowód na to, że herbatniki sprawdzają się w różnych sytuacjach.

Składniki

Spody:
- 200 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g,
- 130 g masła,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz
Tatar:
- 300 g łososia wędzonego na zimno,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- słoik ogórków z chilli Rolnik,
- pęczek koperku,
- ½ łyżeczki musztardy,
- sól, pieprz

Sposób przygotowania

krok 1

Herbatniki pokrusz na pył w blenderze, dodaj stopione masło i musztardę. Wymieszaj. Masą wyklej małe foremki do tartinek ( wyłożone pergaminem lub folią spożywczą). Podpiecz w piekarniku 15 min w temp. 170 stopni.
Jeśli nie masz małych foremek, można zrobić spód w dużej, prostokątnej formie, a potem okrągłą wykrawaczką do ciastek lub szklanką wyciąć kółka.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/02/tartinki_z_lososiaimg-00003-300x200.jpg

krok 2

Rybę drobno posiekaj. Skrop cytryną. Dodaj pieprz, sól i musztardę. Posiekaj koperek. Ogórki posiekaj drobno w kostkę. Wymieszaj z rybą.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/02/tartinki_z_lososiaimg-00007-300x200.jpg

krok 3

Tatar układaj na spodzie tartinek najlepiej przed samym podaniem. Ozdób gałązka kopru i pokrojonym w bardzo cienkie plastry ogórkiem. Oprósz pieprzem. Do momentu podania przechowój w lodówce.
Opcjonalnie możesz ozdobić kawałkiem chili.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/02/tartinki_z_lososiaimg-00005-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

IMPREZOWA PRZEKĄSKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I POMIDORKAMI

IMPREZOWA PRZEKĄSKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I POMIDORKAMI

Przekąski

Tarta ze szpinakiem i fetą

Tarta ze szpinakiem i fetą

Przekąski

Mini tarty z mięsem wołowym, z konfiturą z czerwonej cebuli i serem (cheeseburger style)

Mini tarty z mięsem wołowym, z konfiturą z czerwonej cebuli i serem (cheeseburger style)

Przekąski

Tartinki z tatarem z łososia i ogórków

Tartinki z tatarem z łososia i ogórków

Przekąski