Tarta ze szpinakiem i fetą

Tarty mają swoje wytrawne wcielenia.Świeży szpinak i feta, jako nadzienie na herbatnikowym spodzie to lekka i smaczna propozycja na weekendowy obiad.

Składniki

Spód:
- 200 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
- 100 g masła
Farsz:
- 3 szklanki szpinaku
- pół cebuli, drobno posiekana
- sól i pieprz
- 3 jajka
- 1 szklanka sera Feta
- 1/2 szklanki cheddar

Sposób przygotowania

krok 1

Herbatniki pokrusz na pył w blenderze, dodaj rozpuszczone masło i połącz na jednolitą masę. Przełóż na foremkę do tarty dokładnie ugniatając.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/04/2-1-300x200.jpg

krok 2

Na dużej patelni podsmaż cebulę na oleju (na małym ogniu, aż będzie szklista). Pokrój szpinak i gdy cebula będzie miękka, dodaj na patelnię wraz z pieprzem.

Gotuj aż szpinak będzie miękki. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż jej zawartość do miski.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/04/5-300x200.jpg

krok 3

Gdy szpinak osiągnie temperaturę pokojową, dodaj jajka i sery.

Wylej zawartość miski na spód, piecz tartę w 200 stopniach przez 30 minut.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/04/10-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Mini tarty z mięsem wołowym, z konfiturą z czerwonej cebuli i serem (cheeseburger style)

Mini tarty z mięsem wołowym, z konfiturą z czerwonej cebuli i serem (cheeseburger style)

Przekąski

Kanapki z łososiem na przyjęcie

Kanapki z łososiem na przyjęcie

Przekąski

MARCHEWKOWE KLUSKI Z CYNAMONEM

MARCHEWKOWE KLUSKI Z CYNAMONEM

Przekąski

SAŁATKA Z POMARAŃCZĄ I HERBATNIKAMI

SAŁATKA Z POMARAŃCZĄ I HERBATNIKAMI

Przekąski