Tarta z konfiturą z czerwonej cebuli, pieczarkami i gorgonzolą

Propozycja podania tarty w innej odsłonie- karmelizowana cebula z serem gorgonzola- wytrawny smak- idealny na przekąskę z przyjaciółmi. I zawsze w towarzystwie herbatników 🙂

Składniki

Spód:
- 100 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche 50g
- 100 g masła
- sól i pieprz
- tymianek

Nadzienie:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 słoik Stovit konfitura z czerwonej cebuli
- 450 g grzybów, cienko pokrojonych
- 1/4 łyżeczki papryki
- sól i pieprz
- 3/4 szklanki sera gorgonzola

Sposób przygotowania

krok 1

Zacznij od przygotowania spodu. Herbatniki zmiel w blenderze. Dodaj rozpuszczone masło, sól, pieprz i tymianek. Połącz wszystko w jedną masę i przełóż na formę do tarty. Podpiecz spód przez 10 minut w temp. 180 C.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/04/Tarta-z-konfiturą-z-czerwonej-cebuli-pieczarkami-i-gorgonzolą.612.Still021-300x200.jpg

krok 2

Pokrój cebulę oraz grzyby na plasterki. W garnku podgrzej olej na wysokim ogniu. Dodaj cebulę oraz szczyptę soli. Mieszając, smaż cebulę aż zbrązowieje (20 min).

Zdejmij cebulę z ognia, dodaj grzyby (do tego samego garnka). Smaż grzyby na średnim ogniu, aż lekko zbrązowieją po obu stronach. Dodaj szczyptę pieprzu oraz papryki.

Na spód wyłóż 1/2 sera, następnie warstwę cebuli oraz grzybów.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/04/Tarta-z-konfiturą-z-czerwonej-cebuli-pieczarkami-i-gorgonzolą.1068.Still024-300x200.jpg

krok 3

Dodaj resztę sera i piecz w 200 C przez 20-25 minut.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/04/Tarta-z-konfiturą-z-czerwonej-cebuli-pieczarkami-i-gorgonzolą.1343.Still023-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Kanapki z łososiem na przyjęcie

Kanapki z łososiem na przyjęcie

Przekąski

PASTA TUŃCZYKOWA DO PIECZYWA

PASTA TUŃCZYKOWA DO PIECZYWA

Przekąski

Mini tarty z kurczakiem w zielonym pesto z pomidorkami

Mini tarty z kurczakiem w zielonym pesto z pomidorkami

Przekąski

Prosta zupa meksykańska z pikantnymi herbatnikami

Prosta zupa meksykańska z pikantnymi herbatnikami

Przekąski