MARCHEWKOWE KLUSKI Z CYNAMONEM

Kochamy kopytka, pierogi leniwe i gnocchi, a poznaniacy kochają nawet szagówki! Kluski!
Przepis na ich pomarańczową, czyli marchewkową wersję to coś, na co wcześniej nie wpadliście! Dzieci je uwielbiają jako obiad na słodko i fajnie, że można też je trochę "zaprząc do roboty" przy tym przepisie! Kluski z marchewki podajemy z herbatnikową posypką, cynamonem i śmietanką. Znikają szybko!

Składniki

2 opakowania herbatników BeBe 16 g,
1/4 łyżeczki cynamonu,
100 ml słodkiej śmietanki 18%,
500 g mrożonej marchewki (kostka),
100 g twarogu,
250g mąki pszennej + 50 g do podsypania,
40 g mąki ziemniaczanej,
1 jajko

Sposób przygotowania

krok 1

Marchewkę ugotuj na parze lub w osolonej wodzie. Kiedy ostygnie, przeciśnij przez praskę lub miksuj w blenderze.
Dodaj jajko, twaróg i wymieszaj. Dodaj obie przesiane mąki i wyrób gładkie ciasto.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/07/kluski_marchewkowe_cynamon_przedszkolak.mp4.00_00_17_07.Still002-300x200.jpg

krok 2

Z ciasta uformuj wałek i krój w kawałki pod skosem. Odkładaj na oprószoną mąka deskę/tackę.
W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i gotuj kopytka ok. 1,5 minuty od wypłynięcia na wierzch. Gotowe wyłóż na talerz.
Pokrusz herbatniki.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/07/kluski_marchewkowe_cynamon_przedszkolak.mp4.00_00_33_16.Still006-300x200.jpg

krok 3

Serwuj marchewkowe kluski ze śmietanką, cynamonem i solą, posypane herbatnikami.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/07/kluski_marchewkowe_cynamon_przedszkolak.mp4.00_00_50_15.Still008-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

WARZYWA Z HERBATNIKOWO-PARMEZANOWĄ POSYPKĄ

WARZYWA Z HERBATNIKOWO-PARMEZANOWĄ POSYPKĄ

Przekąski

ZDROWA PRZYSTAWKA: TIRAMISU Z BURAKAMI

ZDROWA PRZYSTAWKA: TIRAMISU Z BURAKAMI

Przekąski

IMPREZOWA PRZEKĄSKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I POMIDORKAMI

IMPREZOWA PRZEKĄSKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I POMIDORKAMI

Przekąski

Kanapki z łososiem na przyjęcie

Kanapki z łososiem na przyjęcie

Przekąski