Domowy lodowy tort kawowy

Ten tort można zrobić z domowych, a także z kupnych lodów. Dodatkiem są bezy i herbatniki. Domowy tort lodowy to gratka dla wszystkich miłośników lodów.

Składniki

3 opakowanie Herbatników Petit Beurre Ekstra kruche 50 g,
1 puszka mleka kokosowego (400 g),
2 zaparzone wcześniej espresso, schłodzone,
100 g czekolady Goplana klasyczna gorzka
400 ml śmietanka 36%,
50 g płatków migdałowych,
50 g bezów

Sposób przygotowania

krok 1

Mleko wlej do miski i wymieszaj dokładnie z kawą.
Śmietanę ubij na puszystą pianę.
Dodaj do mleka i wymieszaj.
Do masy dodaj posiekaną czekoladę oraz migdały.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-19-at-10.06.54-300x200.png

krok 2

W prostokątnym pojemniku ułóż 1/3 herbatnków.
Wyłóż na nie 1/3 masy i ponownie herbatniki, na przemian tworząc warstwowy tort lodowy. Ostatnia powinna być warstwa herbatników.
Włóż do zamrażalnika na 3-4 h.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-19-at-10.40.14-300x200.png

krok 3

Wyjmij tort z formy.
Pokrusz bezy i posyp nimi wierzch lodowego tortu.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-19-at-10.08.50-300x200.png

Zobacz więcej przepisów

MROŻONA KAWA Z LODAMI CZEKOLADOWYMI

MROŻONA KAWA Z LODAMI CZEKOLADOWYMI

Domowy lodowy tort kawowy

Domowy lodowy tort kawowy

Łatwe serniczki na zimno

Łatwe serniczki na zimno

Kanapki z mrożonym bananem

Kanapki z mrożonym bananem