Szybka szarlotka

Herbatniki w wersji szarlotkowo-lodowej.
Szybka szarlotka -bez pieczenia -dla niespodziewanych gości.

Składniki

- 2 opakowania herbatników Jutrzenka Petit Buerre Ekstra Grube 100g
- 1,5 kg kwaskowatych, twardych jabłek
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- mielony cynamon
- 1 cytryna

Sposób przygotowania

krok 1

Myjemy i obieramy jabłka, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/10/3-300x200.jpg

krok 2

Następnie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i smażymy, mieszając aż uzyskamy karmel. Dorzucamy pokrojone jabłka i dusimy 15 min. pod przykryciem. Kiedy owoce zmiękną doprawiamy je do smaku sokiem z cytryny i cynamonem.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/10/2-300x200.jpg

krok 3

Herbatniki kruszymy na małe kawałki i wysypujemy nimi dno formy na tartę. Wykładamy na nie gorące jabłka, a brzeg obsypujemy resztą połamanych herbatników. Najlepiej smakuje na ciepło, podawany z bitą śmietaną lub gałką lodów.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/10/1-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

HERBATNIKOWE TRUFLE W 2 WERSJACH

HERBATNIKOWE TRUFLE W 2 WERSJACH

Desery

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Desery

Ciasteczka na Mikołajki

Ciasteczka na Mikołajki

Desery

Ciasteczka z duchami

Ciasteczka z duchami

Desery