Smażone serniczki

Czy można usmażyć serniczki ? Tak - ale tylko z herbatnikami;)
Z takiego połączenia będzie pożywne, ciepłe śniadanie albo lunch.

Składniki

- 100 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
- 200 g twarogu
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- łyżka mleka opcjonalnie, jeśli ciasto na placki będzie zbyt gęste
- masło klarowane do smażenia
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

krok 1

W malakserze drobno miksujemy herbatniki.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/10/3-2-300x200.jpg

krok 2

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, a następnie dodajmy twaróg, mieszamy. Wsypujemy zmiksowane herbatniki i dokładnie mieszamy, dolewamy mleka gdy jest za gęste ciasto.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/10/2-1-300x200.jpg

krok 3

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowo – herbatnikowej. Dokładnie mieszamy. Smażymy na maśle klarowanym małe placuszki. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i zjadamy

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/10/4-1-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Puszysty deser z malinami

Puszysty deser z malinami

Desery

Ciasteczkowe masło z bakaliami i krówkami

Ciasteczkowe masło z bakaliami i krówkami

Desery

Budyń kokosowo-czekoladowy z herbatnikową kruszonką

Budyń kokosowo-czekoladowy z herbatnikową kruszonką

Desery

Szybka szarlotka

Szybka szarlotka

Desery