Czekoladowe cukierki z solą

Cukierki czekoladowe wymyślił niejaki Pralin, kucharz Ludwika XIV 🤓 Ciekawe, czy udało mu się zrobić takie pyszne jak te! 🍬😋

Składniki

- 1 opakowania herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche 50g,
- 180 g czekolady Goplana klasyczna gorzka
- 30 g masła,
- 100 ml mleka skondensowanego słodkiego,
- ¼ łyżeczki soli morskiej (drobnoziarnistej lub w płatkach)

Sposób przygotowania

krok 1

Do rondla włóż połamaną czekoladę i masło, zalej mlekiem, podgrzewaj cały czas mieszając - do momentu aż czekolada się rozpuści.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/09/1-6-300x200.jpg

krok 2

Do gęstej masy dodaj herbatniki pokruszone na większe kawałki. Wymieszaj.
Następnie włóż do nich masę i wyrównaj.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/09/3-5-300x200.jpg

krok 3

Wstaw do lodówki. Gdy masa stwardnieje, wyjmij z formy.
Posyp solą.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/09/4-2-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Ciasteczka na Mikołajki

Ciasteczka na Mikołajki

Desery

Placuszki bananowe

Placuszki bananowe

Desery

Domowy blok czekoladowy

Domowy blok czekoladowy

Desery

Budyń kokosowo-czekoladowy z herbatnikową kruszonką

Budyń kokosowo-czekoladowy z herbatnikową kruszonką

Desery