Batony mocy

Orzechy w połączeniu z herbatnikami dadzą wyjątkową moc na przetrwanie dnia nauki lub pracy.
Po prostu zblenduj wszystkie składniki i dziel się batonami mocy z herbatników, czekolady i orzechów.

Składniki

- 50g orzechów włoskich
- 40g orzechów laskowych
- 50g migdałów
- 300g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
- 50g czekolady Goplana klasyczna gorzka
- 50g suszonej żurawiny
- 50g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50g masła
- 100g brązowego cukru
- 50g miodu

Sposób przygotowania

krok 1

Posiekaj orzechy. Wymieszaj posiekane orzechy, migdały, żurawinę oraz wiórki kokosowe w oddzielnej misce wraz z drobno pokruszonymi herbatnikami. Czekoladę zetrzyj na tarce i dodaj do miski z suszonymi owocami i orzechami.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/09/3-300x200.jpg

krok 2

Rozpuść masło, dodaj miód i wymieszaj, dodaj brązowy cukier, na koniec dodaj ekstrakt waniliowy. Gotuj na małym ogniu, aż masa stanie się jasnobrązowa.
Dodaj suche składniki do masy i wymieszaj je.
Przygotuj formę do pieczenia 20 cm x 30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/09/4-300x200.jpg

krok 3

Wylej masę do formy.
Piecz przez 20 minut w 160 stopniach lub do uzyskania złotego koloru.
Pozostaw do wystygnięcia a potem pokrój na batoniki.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/09/5-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Praliny czekoladowe domowej roboty

Praliny czekoladowe domowej roboty

Desery

Truskawkowo- ciasteczkowa lasagne

Truskawkowo- ciasteczkowa lasagne

Desery

Domowe markizy orzechowe

Domowe markizy orzechowe

Desery

KOKTAJL WIŚNIOWO-CZEKOLADOWY

KOKTAJL WIŚNIOWO-CZEKOLADOWY

Desery