Tarta z prażonymi jabłkami i słonym karmelem

Tarta ze słonym karmelem połączonym z karmelizowanymi jabłkami,na herbatnikowym spodzie to prosty i smaczny deser. Jego obłędny zapach przyciągnie wielu głodomorów, którzy docenią smak tym bardziej, jeśli połączymy ciasto z gałką ulubionych lodów.

Składniki

Spód:
- 200g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche 50g
- 100g masło

Masa:
-Sos karmelowy
-Sól morska
-Słoik Stovit jabłka prażone z cukrem
-Cynamon
-Lody śmietankowe
-Orzechy

Sposób przygotowania

krok 1

Zacznij od przygotowania spodu z herbatników.
Masło rozpuść, a herbatniki rozkrusz w blenderze. Połącz oba składniki aż uzyskasz kruszonkę. Wyłóż formę do tarty (20 cm) i podpiecz 10 minut w temperaturze 170 C.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/01/Tarta-z-jabl_kami-prazonymi-i-slonym-karmelem-16x9.725.Still006-300x200.jpg

krok 2

Sos karmelowy wyłóż na wystudzony spód. Posyp go lekko solą morską. Na sos połóż zawartość słoika Stovit jabłka prażone z cukrem i posyp lekko cynamonem. Piecz tartę w temp. 180 C przez 40 minut.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/01/Tarta-z-jabl_kami-prazonymi-i-slonym-karmelem-16x9.1168.Still010-300x200.jpg

krok 3

Tartę podawaj z gałką lodów śmietankowych i lekko obsyp dowolnymi orzechami.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/01/Tarta-z-jabl_kami-prazonymi-i-slonym-karmelem-16x9.1485.Still009-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Tarta sezamowa z olejem sezamowym

Tarta sezamowa z olejem sezamowym

Ciasta pieczone

Sernik od Millenialsów

Sernik od Millenialsów

Ciasta pieczone

Sernik wigilijny od babci

Sernik wigilijny od babci

Ciasta pieczone

Tarta rabarbarowa

Tarta rabarbarowa

Ciasta pieczone