Serowo- makowe szczęście na Nowy Rok

Czy szczęście może być serowo-makowe?;)
Jeśli przyjmiemy, że będzie go tyle ile ziarenek maku w tym cieście i w w towarzystwie herbatników Jutrzenka Petit beurre to po prostu - nic tylko jeść. I smakować to szczęście;)

Składniki

tortownica o średnicy 25 cm

Ciasto:
- 150g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g
- 110g masła

Masa serowa:
- 1kg półtłustego twarogu mielonego - 4 jajka
- 350g cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 200g maku

Sposób przygotowania

krok 1

Do miski wsypać pokruszone herbatniki wymieszać z roztopionym masłem. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowanym ciastem wyłożyć boki i spód tortownicy, a następnie wstawić ją do lodówki.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/12/3323-300x200.jpg

krok 2

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po upływie danego czasu przecedzić dokładnie przez gęste sito. Do twarogu dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka i krótko zmiksować. Podzielić na dwie części z czego jedna ma być nieco mniejsza od drugiej. Do mniejszej części dodać mak i wymieszać. Jeżeli masa twarogowa bez maku jest za gęsta dodać do niej łyżkę śmietany.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/12/565454-300x200.jpg

krok 3

Wyjąć tortownicę z ciastem z lodówki i naprzemiennie wykładać na środku oba ciasta ( tak jak zebrę ), aż do wykończenia się składników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 1 godz. Wystudzony sernik wstawić do schłodzenia do lodówki. Najsmaczniejszy chłodny 🙂

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/12/7887-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Sernik gotowany

Sernik gotowany

Ciasta pieczone

Sernik nowojorski z palonym masłem i borówkami

Sernik nowojorski z palonym masłem i borówkami

Ciasta pieczone

Tarta ze śliwkami i budyniem

Tarta ze śliwkami i budyniem

Ciasta pieczone

Tarta z prażonymi jabłkami i słonym karmelem

Tarta z prażonymi jabłkami i słonym karmelem

Ciasta pieczone