Seromak

Mak symbolizuje dostatek, dlatego ciasta makowe cieszą się popularnością;).
Seromak na herbatnikach to połączenie wróżby obfitości i delikatnego smaku.
Efektowne i proste do wykonania ciasto serowo-makowe na herbatnikach-na każdą imprezę jak znalazł.

Składniki

Ciasto kruche:
- 6 opakowań herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche 50g
Masa makowa:
- 500g maku 2x zmielonego
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka (oddzielić żółtka od białek)
- 2 łyżki bułki tartej
- bakalie
- aromat

Masa serowa:
- 750 g sera zmielonego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń
- 2 jajka

Sposób przygotowania

krok 1

Mak należy utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy bakalie, aromat i bułkę tartą. Z białek ubijamy pianę i również dodajemy ją do maku i delikatnie mieszamy. Masę makową rozsmarowujemy równo na herbatnikach.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/11/2-2-300x200.jpg

krok 2

Ser ucieramy z cukrami i budyniem (sypkim), na koniec dodajemy jajka. Masę serową rozsmarowujemy na masie makowej.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/11/3-2-300x200.jpg

krok 3

Całość pieczemy przez 60 minut w temperaturze 170 stopni. Wierzch można dowolnie posypać kruszonką lub polać polewą.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/11/1-2-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Tarta rabarbarowa

Tarta rabarbarowa

Ciasta pieczone

Tarta makowa z białą czekoladą

Tarta makowa z białą czekoladą

Ciasta pieczone

Tarta sezamowa z olejem sezamowym

Tarta sezamowa z olejem sezamowym

Ciasta pieczone

Ciasto marchewkowo-piernikowe

Ciasto marchewkowo-piernikowe

Ciasta pieczone