Miodownik Świąteczny

Miodownik świąteczny na herbatnikach . Z orzechami , na miodzie - 🙂 Wasi goście świąteczni będą go zjadać i zjadać:) aż do ostatniej okruszynki.

Składniki

Ciasto miodowe:
- 500g pokruszonych herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche 50g
- 200g masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka

Masa orzechowa:
- 200g posiekanych orzechów włoskich
- 100g cukru
- 120g margaryny
- 2 łyżki miodu

Masa budyniowa:
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 250g masła
- 100g cukru pudru (lub zwykły)
- 400ml mleka

Dodatkowo:
- ok. 400g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania

krok 1

Herbatiki wymieszać z masłem. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników Ciasto podzielić na 3 części.
Spód formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
3 część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/12/1-300x200.jpg

krok 2

Przygotować masę orzechową. Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzeci placek. Całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400ml mleka i z dodatkiem 100g cukru pudru. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/12/2-300x200.jpg

krok 3

Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami.
Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Ciasto może zmięknąć już po 24 godzinach, a może to trwać do 3 dni.
Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce.
Smacznego.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2018/12/miniatura-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Tarta sezamowa z olejem sezamowym

Tarta sezamowa z olejem sezamowym

Ciasta pieczone

Włoska tarta morelowa

Włoska tarta morelowa

Ciasta pieczone

Tarta bezowa z owocami leśnymi

Tarta bezowa z owocami leśnymi

Ciasta pieczone

Tarta makowa z białą czekoladą

Tarta makowa z białą czekoladą

Ciasta pieczone